
Inleiding Impressionisme
Vanuit de schilderkunst is het Impressionisme ontstaan. De oorsprong van deze stroming lag in Frankrijk, in de tweede helft van de 19e eeuw. Zoals de naam het al zegt, was deze stroming niet gericht op het overbrengen van de werkelijkheid, maar in het specifiek het overbrengen van de sfeer. (Impressie) Om deze sferen tot uiting te brengen werd er diep in gegaan op het licht en de kleureffecten. Er werd veelal op een schetsachtige wijze te werk gegaan.
Voordat de impressionistische stroming zijn doorgang vond, werden vaak onderwerpen gekozen die niet uit het dagelijkse leven kwamen. Nu is dit wel het geval. Dat sommige impressionistische schilderijen vlug gemaakt lijken kan staan voor de snelheid van het dagelijkse leven. Zodra de 'impressie' tot uitdrukking was gebracht, was de kunstenaar pas tevreden.
Een slogan van deze stroming was "L'art Pour l'art. De letterlijke vertaling hiervan is 'De kunst om de Kunst'. Dit hebben wij ook bij Nederlands geleerd. Deze slogan staat voor iets wat heel typerend was. De kunst wordt gemaakt als kunst. Het mag geen maatschappelijk doel hebben, het enige doel mag dus kunst zijn op zichzelf.
Eigen Schilderij
Kenmerkend voor deze stroming schilderijen zijn de vlotte penseelstreken en het slordig uitzien. In mijn eigen werk is dit naar mijn mening terug te zien. Door op sommige plekken de penseelstreken wat korter op elkaar te zetten, kan je mooi spelen met het licht. Dit was ook de opdracht die wij in de les kregen. Oefening baart kunst. Wat ik aan het beging dacht: "Oh dat impressionisme, easy. Gewoon wat streepjes zetten en klaar." Zéker niet waar. Er gaat veel meer tijd inzitten dan je denkt en het is ook best wel lastig om te maken.
Minimal Art
Minimal Art bestaat in verschillende kunstvormen:
- Schilderkunst
- Beeldhouwkunst
- Muziek
- Dans
- Opera
Wat je bij andere stromingen heel erg merkt is dat de gedachte achter je verhaal een grote rol speelt. Bij de stroming; Minimal Art is dit juist niet het geval. Less is More. Juist de vorm is hier belangrijk. Er ontstaat een simpel schilderij. Waaruit men een eigen gedachtegoed zouden kunnen creëren.
Een voorbeeld van een bekende Minimal Art schilder is Frank Stella. Hieronder een voorbeeld van een van zijn werken.

Wij als klas kregen de opdracht om zelf een kunststroming te kiezen en hierbij een schilderij of tekening te maken. Ik heb dit ook gedaan. Mijn stroming; Minimal art, staat eigenlijk voor zo weinig mogelijk en geen emotie. Voor mijn ontwerp heb ik gebruik gemaakt van 'windows paint'. Hiermee heb ik mijn opdracht uitgevoerd. Dit was voor mij iets heel nieuws. Ik heb dit nog nooit gebruikt. Ik vond het dan ook best lastig, maar gelukkig gaat het om iets minimaals. Ik denk dat dat goed gelukt is. Iedereen ziet dit anders.
Zoals je kan zien is er eigenlijk helemaal niks. Dit is juist de kunst. Less is more interesting. Je ziet hier een tekening/afbeelding, maar wat is het eigenlijk? Denk daar maar over na...

Fotografie
Vanuit het blikveld van een Japanner
De foto's die u hier gaat zien, horen bij de Warming-Up van de Foto-Opdracht. Vanuit het blikveld van een Japanner houdt in dat de mensen die vanuit Azië hierheen komen, daarvan ook een foto zouden kunnen nemen omdat zij het bijzonder vinden. Dat is dan ook bewust dat ik gekozen heb voor buitenfoto's. Toch was het wel lastig om voor dit onderwerp vanuit een plek 5 foto's te kunnen maken.
Omdat in Japan men toch wat dichter op elkaar woont dan hier, zullen Japanners dan ook het snelst foto's maken van de mooie natuur of van bijvoorbeeld de was buiten ophangen, zoals u hieronder kunt zien:



Concept:
Voor mijn concept voor mijn eindopdracht heb ik besloten dat ik het klein wil houden. Ik wil het compact houden. De detaillering in de foto daarentegen wil ik wel naar voren laten springen. Daar moet het om draaien. Registrerende fotografie is dan ook mijn keuze geworden. Ik wil de wereld laten zien zoals deze is. Er is genoeg schoonheid in deze prachtige wereld en dat is precies hetgene wat ik met deze opdracht naar voren wil brengen. Ik doel hiermee vooral op de natuur.
Rechtsboven vind ik de foto waaruit je het meeste kan halen. Ik heb de foto vanuit kikkerperspectief genomen en scherp gesteld op de bloem. Zoals je kan zien zorgt dit ervoor dat het gras op de achtergrond vervaagt. Wat je dan krijgt is dat je aandacht gevestigd wordt op het scherpe bloemetje.
De natuur vind ik zoals ik net al heb gezegd het mooiste om een serie van te maken. Ik wil het klein houden, maar wel kleurrijk, waardoor de foto best druk kan worden. De mooie felle kleuren van een bloem of plant gaat hier een grote rol in spelen.



Wat krijg je als je per ongeluk de foto-knop op je IPhone ingedrukt houdt, dan krijg je een burst van foto's. Per toeval, maar dit geeft een heel tof effect. Je ziet hierboven drie foto's waarbij er water uit een gieter loopt. Steeds iets meer, het lijkt net slow-motion. Bij deze foto komt het geënsceneerde aspect ook naar voren. Mijn moeder geeft met de gieter de plant water en dan krijg je dit.
In deze foto's is het effect scherp en onscherp ook terug te zien. De focus gaat voornamelijk uit naar de bloem in het midden, terwijl er eigenlijk iets gebeurd wat meer op de achtergrond ligt. Dat vind ik juist zo mooi hieraan.
Kijk je naar een gieter die de planten water geeft, zie je het water eruit lopen en ja... klaar. Maar kijk maar eens aandachtig naar deze foto. Er gebeurd van alles. Bloemetjes worden ingedrukt, waterdruppels spatten opzij en ga zo maar door. Toch is het een kleine foto, waarin op het eerste gezicht weinig gebeurd. Dat maakt het interessant.
Cultuurdag
Op maandag 3 April gingen we met de ckv klas naar Amsterdam. We brachten een bezoek aan de nieuwe kerk. Daarbij bracht ik met een groep ook nog een bezoek aan het Muziekgebouw aan het IJ. Nog nooit geweest, dus vol verwachtingen daarheen. We kregen een workshop muziek maken, met hele aparte instrumenten. Best gek, maar heel leuk. Je komt te werken met instrumenten waarvan je nooit, maar dan ook echt nooit zou denken dat ze bestaan.
Aansluitend op deze workshop kregen we een rondleiding in het gebouw. Heel interessant. Hoe modern het gebouwd is. Vooral de zaal zelf was erg indrukwekkend. Ze waren toevallig net aan het opbouwen, dus we hadden het geluk dat er ook nog dingen laten zien werden. De muren, planfond en de vloer zijn verstelbaar, wat zorgt voor een mooie akoestiek. Dit hangt af van het soort concert. Erg mooi.
Dit vond ik echt een leuk iets om te zien. Heel anders dan verwacht. En daarbij ook nog eens in aanraking gekomen met nieuwe instrumenten.
Banksy Verslag
Op een maandagmiddag ben ik samen met mijn CKV klas naar de beurs van Berlage geweest in Amsterdam. Hier werd een tentoonstelling gehouden van de kunstwerken van Banksy. Heengaand met veel tegenzin en het liefst nog thuis gebleven, was het tegen mijn verwachtingen in redelijk interessant. Sommige werken van hem zijn erg klein, gemaakt op A4 bijvoorbeeld, andere werken zijn weer levensgroot en soms nog wel groter. De tekeningen zijn niet zomaar getekend, overal zit een diepe gedachte achter. Veelal gaat dit over maatschappelijke problemen of iets wat hem dwars zit. Toen ik bij sommige dingen van hem de gedachte erachter hoorde en erover na ging denken, heeft hij in veel dingen gelijk. Alles wordt heel oppervlakkig en dit laat hij duidelijk worden.
Kortom, deze tentoonstelling met gids vond ik best wel leuk en leerzaam. Het was misschien in een bepaald opzicht een soort van eye-opener.
Banksy Werken
Banksy is een graffiti-artiest. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. Zijn straatwerk kun je zien in verschillende Europese steden, maar ook in de rest van de wereld zoals in de Verenigde Staten. Zijn werk is inmiddels wereldberoemd en zijn werk is veel geld waard. In Amsterdam hebben ze voor een sommige werken tentoon gesteld voor het publiek.
Dit vond ik een van de indrukwekkendste werken van Banksy en misschien kwam dit ook doordat ik deze heel goed begreep. Ik ben er het er niet zo over eens dat de werkelijkheid altijd zo is, maar ik sluit zeker niet uit dat (nieuws) fotografen zo nu en dan meer om het shot geven dan om de mensen te helpen. Wat ik zo mooi vind aan dit werk is dat het de boodschap in een hele praktische situatie weergeeft. Hij heeft een situatie geschetst waarbij hij zijn kritiek op de consumptiemaatschappij indirect probeert over te brengen en hij heel erg op je gevoel inspeelt. Toen ik dit werk zag besefte ik dat dit een verschrikkelijk scenario zou zijn en dat we er altijd voor moeten waken dat, in dit geval de foto belangrijker is dan de gezondheid van het meisje.


Dit werk kun je op zoveel verschillende manieren interpreteren terwijl het werk hierboven eigenlijk maar op één manier bekeken kan worden. Er zijn zoveel vragen die dit werk bij je op kan roepen. Probeert het meisje de ballon te pakken of laat ze hem juist los? Voor mij heeft het meisje de ballon losgelaten. De ballon staat voor hoop. Alle hoop is verloren gegaan en nu is ze niet meer in staat de hoop te houden. Ik vind het heel mooi dat het meisje in zwart wit is en dat de ballon een felle rode kleur heeft. Op deze manier gaat in eerste instantie je aandacht daar nar uit.
Eigen Banksy


Racisme
Hamlet Poster
